Veilige woon- en leefomgeving
Door uitvoering van het integraal veiligheidsplan (IVP) 2019-2022 zijn de sociale en fysieke kwaliteit in de wijken en kernen behouden. Doelstelling daarvan is een zo veilig mogelijke gemeente zijn voor onze inwoners. Ook is het plan van aanpak ondermijning uitgevoerd. Er was een weerbaarheidssessie voor de ondernemers en er zijn diverse integrale controles uitgevoerd op bedrijfslocaties en woningen betreffende kamerverhuur en in relatie tot internationale werknemers.
In het eerste kwartaal van 2022 is het beleid aanpak van mensenhandel vastgesteld en is er een aandacht functionaris benoemd. Dat beleid wordt beperkt uitgevoerd wegens gebrek aan uitvoerende capaciteit. Voor crisisbeheersing en brandweerzaken is het huidige aantal brandweervrijwilligers op peil.
Op het gebied van cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit is een Limburgse Taskforce opgericht, waarmee samen wordt gewerkt aan de aanpak van cybercrime. Voor deze Taskforce is een gezamenlijke City Deal aangevraagd en toegekend van €50.000 die wordt verdeeld over de deelnemende Limburgse gemeenten. Gemeente Weert heeft het project Hackshield gecontinueerd, waarbij de doelgroep van 8 tot 12 jaar, weerbaarder wordt gemaakt tegen cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit. Daarnaast is er een subsidie verstrekt door het Ministerie van SZW om de (online) weerbaarheid van inwoners te vergroten.