Programma-verantwoording

Programma 6 Zorg, inkomen en participatie

Positieve gezondheid
Positieve Gezondheid is de rode draad binnen het beleid van de afdeling OCSW en komt ook binnen beleid van afdeling OG en R&E steeds meer terug (o.a. Groen Blauwe Agenda, Omgevingsvisie, Speeltuinplan).

Armoedebeleid
Door de oorlog in Oekraïne, inflatie en sterke stijging van woon- en energielasten, hebben steeds meer inwoners minder of geen zicht op voldoende en voorspelbaar inkomen. Bestrijden van armoede was al een speerpunt in de gemeente Weert, maar heeft vanwege deze ontwikkelingen nóg meer aandacht gekregen. Het is juist de gemeentelijke overheid die van betekenis kan zijn en het verschil kan maken in deze (crisis-)tijd.
Er zijn nieuwe hulpvragers in de schulddienstverlening, een stijging van werkende armen, meer jongeren met schulden, meer beroep op de voedselbank en een uitbreiding van armoede waardoor nu ook middeninkomens getroffen worden.
Behalve al geplande acties uit het beleidsplan armoede 2021-2024, zijn in 2022 extra maatregelen genomen om armoede te verzachten onder andere vanwege de hoge energielasten en volgt ook in 2023 inspanning om de doelgroep beter in beeld te krijgen en te bereiken.

SJG Weert
Het SJG Weert heeft in 2022 stappen gezet voor de bouw van een modern en compact regioziekenhuis in Weert. De omgevingsvergunning is verleend voor de bouw van fase 1. Verder willen het SJG Weert en Maastricht UMC+ intensiever met elkaar samenwerken. Deze resultaten dragen bij aan en geven het vertrouwen in het behoud van (toekomstbestendige) ziekenhuiszorg in Weert. De gemeente blijft met het bestuur van SJG Weert in gesprek om waar mogelijk een bijdrage te leveren.

Deze pagina is gebouwd op 05/24/2023 15:26:13 met de export van 05/24/2023 15:02:18