Programma-verantwoording

Programma 7 Volksgezondheid en milieu

Bewustwording
Er is een inspiratiedocument Natuurinclusief bouwen opgesteld.
De bewustwording bij inwoners is vergroot door de Bomenactie Weert waarbij 5000 bomen samen met inwoners, scholen, bedrijven en instellingen zijn aangeplant.

Landbouw
Een pilotgroep van 11 agrariërs heeft zich verenigd in een werkgroep om hun eigen ervaringen met betrekking tot natuurinclusieve landbouw te delen en te leren van elkaar.

Natuur en landschap
De gebiedssamenwerking PiO Weerterland zorgt voor draagvlak tussen de verschillende belangen (landbouw, natuur, water) bij ontwikkelingen en opgaven in het buitengebied.
Met de werkgroep op initiatief van dorpsraad Altweerterheide en onder leiding van grenspark Kempen~Broek is het project Weerterbeek beleefbaar maken uitgevoerd en is de grenswachterspost herkenbaar in het landschap terug gebracht.
Met de projecten Omlegging Raam en vernatting omgeving Kettingdijk en Wijffelterbroek, Roeventerpeel en Laagheide worden natuurlijke biotopen (natte natuurparels) hersteld.

Biodiversiteit
Het thema biodiversiteit wordt als onderdeel van de omgevingsvisie verankerd en vervolgens uitgewerkt in de groenblauwe agenda. In voorbereiding hierop is een biodiversiteitskaart opgesteld.
Naast beleidsmatige verankering wordt blijvend ingezet op stimulering en bewustwording via HeerlijkWeert, diverse acties en beleidsmatig via de interregaanvraag NatuurInBouw.

Water en klimaatadaptatie
We zijn gestart met de voorbereiding voor het opstellen van de Groen Blauwe Agenda.
Hieraan is een inventarisatie vooraf gegaan waarbij alle relevante informatie (kaarten, data, beleidskaders en dergelijke) is opgehaald en als basis dient voor de Groen Blauwe Agenda. Daarnaast is het project Revolutie Groen Blauwe Schoolpleinen in voorbereiding gebracht voor uitvoering in 2023. Het grondwatermeetnet in Weert, is als onderdeel van een regionaal project door het samenwerkingsverband Water Panel Noord (WPN) uitgebreid. Gestart is met de actualisatie van het Basisrioleringsplan (BRP+).

Energie- en warmtetransitie
Er is in 2022 operationeel invulling gegeven aan het actieplan 2021-2022. Daarnaast is er naar aanleiding van ontwikkelingen van de energieprijzen een aanvullend energiearmoede project ontwikkeld (Warm Wonen Thuis), om inwoners met acute problemen op korte termijn te ondersteunen met verduurzamen van woningen.
De eerste lijnen van het nieuwe actieplan zijn ontwikkeld, hierin zijn alle actuele ontwikkelingen in relatie tot energietransitie meegenomen zoals de netcongestie.

Afval/Optimaal scheiden van basis afvalstromen
Vooruitlopend op een integrale herziening van de afvalinzameling van fijn huishoudelijk afval (huis-aan-huis halen en via verzamelcontainers) en grof huishoudelijk afval (milieustraat) is dit jaar optimalisatie in de bestaande inzamelstructuur aangebracht.

Binnen de bestaande contracten gaat het met name om afvalstromen die via de milieustraat worden verwijderd. Ook zijn verkennend de mogelijkheden om voor PMD volledig over te schakelen op nascheiding onderzocht.

Afval/Minder restafval
Bij fijn huishoudelijk afval zijn er – anders dan het onderzoek volledige nascheiding PMD - geen maatregelen genomen die effect hebben op de hoeveelheid restafval. Op de milieustraat is een verdergaande afvalscheiding gerealiseerd, om de hoeveelheid grof huishoudelijk restafval terug te dringen.

Afval/Verminderen bijzettingen en afvaldumpingen
Er is een begin gemaakt met een onderzoek naar een meer fundamentele aanpak van bijzettingen. In dit jaar is de nulsituatie vastgelegd en is een projectstructuur opgesteld.

Deze pagina is gebouwd op 05/24/2023 15:26:13 met de export van 05/24/2023 15:02:18