Schuldquote
De netto schuldquote van de gemeente bedraagt 40,15%. Gecorrigeerd voor de doorgeleende gelden bedraagt de quote 32,51%. De doorgeleende gelden betreffen met name de leningen aan een woningbouwcoöperatie. Het Waarborgfonds Sociale Woningbouw staat garant voor deze leningen. Het kredietrisico wordt daarmee beperkt. De schuldquote van de gemeente is als laag te bestempelen.
De schuldquote is t.o.v. 2021 fors gedaald onder invloed en de afname van de leningen door aflossingen. Er hoefde geen geldleningen te worden aangetrokken door de verkoopopbrengsten van de grondexploitaties en het achter blijven van investeringen.
De ontwikkeling van de schuldquote is afhankelijk van toekomstige keuzes op het gebied van investeringen en de daarvoor benodigde financiering.
Solvabiliteit
De solvabiliteitsratio is 38,03% en daarmee met 3,55 % gestegen t.o.v. de ratio in de jaarrekening 2021. De solvabiliteitsratio ligt hiermee boven de kritische bandbreedte van 20-30%. De ratio ligt dichtbij het landelijk gemiddelde dat 41,0% (2021) bedraagt. Circa 64% van de gemeenten heeft een solvabiliteitsratio die (neutraal) ligt tussen de 20 en 50%.
Structurele exploitatieruimte
Nadat het kengetal de laatste jaren negatief was, is het in 2022 met 3,48% weer positief. Dit betekent dat de structurele baten hoger zijn dan de structurele lasten. In de grafiek wordt dit op een andere manier weergegeven: hier wordt aangegeven of alle structurele lasten worden gedekt door structurele baten. Dit is voor 103,48% het geval.
Grondexploitatie
De waarde van de grondexploitaties, is ten opzichte van 2021 afgenomen (5,94% om 1,1%). De daling van deze ratio houdt met name verband met de afname van de balanswaarde door de grondverkopen. De quote blijft hiermee ruim in de veilige zone. Een quote beneden de 20%, wordt namelijk niet als risicovol aangemerkt. De grondexploitatiequote is thans erg laag, maar zal bij toekomstige investeringen in de grondexploitatie weer stijgen.
Belastingcapaciteit
De woonlasten van de gemeente zijn lager dan het landelijke gemiddelde (89,6%). Ten opzichte van 2021 toen de belastingquote nog 94,99% bedroeg, is er weer meer ruimte ontstaan om structurele lasten op te vangen.
Weerstandsvermogen
Het weerstandsvermogen is gestegen, van 2,80 in 2021 naar 3,16 in 2022. Dit wordt met name
veroorzaakt door de toename van de beschikbare reserves.