In de vastgoedparagraaf worden de verschillen in beeld gebracht tussen de begroting en hetgeen is gerealiseerd, zowel inhoudelijk alsook financieel. Onderstaand worden per programma en taakveld de grootste afwijkingen toegelicht. Aangezien het MJOP over alle programma’s en taakvelden zit, wordt deze separaat toegelicht.
Voorzieningenstructuur
De oorspronkelijke planning van het project “herijking maatschappelijke voorzieningenstructuur” is gewijzigd. De uitvoering van dit project zal langere tijd in beslag nemen. Dit heeft gevolgen voor Vastgoed, aangezien op basis van de uitkomsten van de herijking, de kernportefeuille wordt bepaald. Deze kernportefeuille vormt de basis voor de verduurzamingsplannen van het gemeentelijk vastgoed.
In het kader van de herijking maatschappelijke voorzieningenstructuur is een uitvraag gedaan bij gebruikers en beherende instellingen. In deze uitvraag is onder andere de wenselijkheid van een makelpunt opgenomen. De kans van slagen van een makelpunt is immers volledig afhankelijk van de deelname van beherende instellingen. De uitvraag is bij het opstellen van de jaarrekening nog niet voltooid, waardoor er ook nog geen inzicht kan worden gegeven in het draagvlak voor een makelpunt.
Verduurzaming gemeentelijke vastgoedportefeuille
Hoewel de uitvoering van de verduurzamingsplannen afhankelijk is van besluitvorming rondom de toekomstige maatschappelijke voorzieningenstructuur, is het niet wenselijk om hierop te wachten alvorens te starten met planvorming. Daarom is in 2022 wel al opdracht gegeven aan een extern bureau voor het opstellen van Energie Maatwerk Adviezen voor de gehele vastgoedportefeuille. Gezien de enorme drukte in de markt rondom verduurzamingsadvies en -uitvoering, kon de uitvoering pas in 2023 worden opgestart.
Ruimtelijke ontwikkelingen
In de begroting is een aantal ruimtelijke ontwikkelingen beschreven waar sprake is van inzet van gemeentelijk vastgoed (gronden en opstallen). Het betreft ontwikkelingen met een langere doorlooptijd zoals de dr. Schaepmanstraat, gebiedsvisie Keent-Moesel, Beekstraatkwartier, etc.. Het betreft allemaal ruimtelijk fysieke ontwikkelingen waarbij gemeentelijk vastgoed wordt ingebracht. Gezien de belangen is Vastgoed aangesloten binnen de projectstructuur van deze ontwikkelingen.
Voor het onderzoek naar de toekomst van het zalencentrum Poort van Limburg is tijdens een informatiebijeenkomst van de gemeenteraad in november 2022 een aantal scenario’s gepresenteerd. Tijdens deze avond is afgesproken dat de gemeenteraad op een later moment open met elkaar in gesprek zal gaan over deze scenario’s om meer richting te geven aan de gewenste toekomstige inrichting. Deze tussenstap heeft impact op de doorlooptijd van het project, dat hierdoor in het derde kwartaal van 2023 tot besluitvorming zal leiden.
Meerjarig onderhoudsplan gemeentelijk vastgoed en bezittingen 2021-2025
In 2020 is de nieuwe MJOP vastgesteld voor de periode 2021-2025. Hierbij is uitgegaan van "risicovol begroten" waardoor minder budget beschikbaar is gesteld dan op basis van de technische planning nodig zou zijn. In de uitvoering heeft dit tot gevolg dat er structureel gemonitord moet worden welke werkzaamheden noodzakelijk zijn. Werkzaamheden die niet noodzakelijk worden geacht, worden op basis van de schouw telkens met een jaar uitgesteld en komen het eerstvolgende jaar terug in de schouw. In 2022 is 93% van het jaarplan uitgevoerd. Per saldo zijn hierdoor € 277.000 aan geraamde middelen niet besteed en uitgesteld naar 2023.
Vastgoedregistratiesysteem
In 2022 zijn verdere stappen gezet in het vergroten van inzicht in de prestaties van de gemeentelijke vastgoedportefeuille. Op basis van de data die in het systeem zijn ingevoerd, zijn de eerste managementrapportages en risico analyses gegenereerd en worden ook als basis gebruikt voor het vastgoed deel van de MPGV 2022-2023. De implementatie van het systeem heeft daarmee al haar eerste vruchten afgeworpen door meer inzicht te geven en efficiënter te sturen op de vastgoedportefeuille. In 2023 zal het systeem nog verder worden gevuld en wordt ook het planmatig onderhoud hierin opgenomen.
Verkopen 2022
In januari heeft de verkoop van het gemeentelijk eigendom in het Muntcomplex plaatsgevonden. Verder zijn de woningen aan de St. Sebastiaankapelstraat 34, 36 en 38 gesloopt. De Microhal en de gymzaal Molenveld, welke beiden in 2021 al uit gebruik waren genomen, zijn in 2022 eveneens gesloopt.
De locatie van het Microhalcomplex wordt betrokken bij de ontwikkelingen binnen Keent Moesel. De locatie van de gymzaal Molenveld wordt ingericht als groenvoorziening en betrokken bij het Fatimapark.
In 2022 zijn enkele bedrijfskavels verkocht. Dit heeft per saldo een positief resultaat opgeleverd van € 434.000. In december is het vastgoed aan de Beemdenstraat 38 verkocht en zijn de verkopen van gronden aan de Pylsstraatje/Koenderstaart, Graafschap Hornelaan en Pastoor Schipperstraat gerealiseerd.